Disse skaper kunst i Fjordbyen
Kunstnerne i Fjordbyen skaper alene og sammen. Her ser du hvem du kan møte i atelierfellesskapet i Murbygget på Terminalen 4.
Lavrans Borgen

Lavrans Borgen (2003) er en drammensbasert kunstner som arbeider innenfor et abstrahert og fargerikt formspråk der portretter med kraftige sorte konturer møter detaljrike bakgrunner. Han skildrer menneskets komplekse følelsesliv og kognitive prosesser gjennom medier som akryl- og oljemalerier, tusjtegninger, oljepasteller, digitale grafikkarbeider og linoleumstrykk. Temaene er ofte knyttet til mental helse og den medmenneskelige dynamikken blant oss.
«Vi står overfor enorme forventninger og et voldsomt informasjonspress som kan resultere i indre mental nedbryting». Det har han selv kjent på. Hans håp er at hans kunst kan skape gjenkjenning hos andre og styrke følelsen av fellesskap. – Vi er ikke alene, sier Lavrans.
Hans kunstnerskap startet i kjellerstua vinteren 2019 da maling ble en måte å bearbeide angst og uro. Det startet som terapi og utviklet seg raskt til lidenskap og fulltidskarriere. Han har hatt flere utstillinger, blant annet på Soli Brug, Galleri Hervold, Galleri Fenka og KHÅK Kunsthall.
Les mer
Joanna Chia-yu Lin

Joanna Chia-yu Lin (1995) har en MFA i Medium og Materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo og en BFA i kunst fra National Taiwan Normal University. Hun arbeider gjennom taktile fortellinger for å materialisere og arkivere tid og minner. Hennes praksis kombinerer fotografi, maleri, tekstiler og installasjoner, og hybride forbindelser mellom dem. Hennes pågående prosjekt, As the Crow Flies, handler om skiftende identiteter mellom steder og reflekterer over tilhørighet, hjem, sted og identitet.
Hennes verk er vist flere steder i Norge, som Kunstplass, Tenthaus, Oslo Negativ, Drammens Museum og Nothing Space. Kommende utstillinger inkluderer Yoo´s Alternative Space og Glitch Contemporary Art Venu i Taiwan.
Hun er medlem av Tenthaus Art Collective, Landsforeningen Norske malere og NBK. Hennes verk er en del av samlingene til Västra Götlandsregionen i Sverige og Art Bank Taiwan ved National Taiwan Museum og Fine Arts.
Les mer
Mari Eriksen

Mari Eriksen (1995) er utdannet billedkunstner på Kunstakademiet i Oslo i 2021. Hun jobber med store rominstallasjoner, skulptur, tegning, performance og tekstil. Eriksen vil forme, fortelle og formidle med et sett av materialer og med en insisterende holdning til at noe står på spill. Frykt, fortvilelse, håp og lek undersøkes mens hun leter, samler, setter sammen og viser frem.
Hun holder fast i en upresis og improvisert tilnærming. Når verkene er etablert i rommet endres søkelyset på praksisfellesskapet som kan oppstå når publikum møtes i og rundt verket. Da handler det om å bevege seg i rommet – sammen eller alene, om erfaringer alene og sammen.
Eriksen har stilt ut på blant annet Kongsberg Kunstforening, Skog Artspace, Loftet – Kunstnernes Hus, BO (Billedkunstnerne i Oslo, Prosjektrom Helium, Galleri Seilduken, Uferhallen i Berlin, Buskerud Kunstsenter og Drammens Museum. Hun er aktuell med en separatutstilling på 22. julisenteret våren 2025 og en separatutstilling på Vestfold Kunstsenter i 2026.
Les mer
Volodymyr Filippov

Volodymyr Filippov (født på Krim i 1968) er en multimediekunstner. Han begynte med abstrakte malerier og land art i 1987. Nå favner han installasjonsobjekter, video og grafiske teknikker. Arbeidene hans utforsker spenningen mellom personlig og kollektiv hukommelse og menneskenes avtrykk i antropocen. Filippovs prosjekter fungerer som en visuell arkeologi av vår tid og omfatter blant annet «Anthropocene Hydro-Monuments» i Fjordbyen der jordlag i glasskolonner visualiserer økologiske endringer, «1080/nå» er en installasjon bestående av 1080 håndlagde trykk som dokumenterer 1080 dager med krig og Naturlighistorie» i frotasje, digitale transformasjoner og AR.
Han er medlem av Norske Billedkunstnere og har stilt ut ved Fosskleiva Kultursenter, Drammens Museum, Vestfold Kunstsenter og Nobels Fredssenter. Han har mottatt produksjonsstipender fra Vestfold og Drammen. Han er innkjøpt av
museer og private samlinger i Norge og internasjonalt.
Les mer
Trine Pettersen

Trine Pettersen (1973) har en mastergrad i billedkunst fra Kunstakademiet i Trondheim.
Hun utforsker bevissthet, teknologi, persepsjon og det usynlige gjennom sitt kunstnerskap. Med interesse for utvikling og nye teknologier jobber hun blant annet med kunstig intelligens og 3D-printing.
Pettersen har stilt ut nasjonalt og internasjonalt. Hennes arbeider er innkjøpt av blant andre Husbanken. For tiden utvikler hun en kunstnerisk utsmykking for den nye Frakkagjerd ungdomsskole.
Les mer
Eva Solheim

Eva Solheim (1958) er utdannet grafiker ved Kunstakademiet i Trondheim og The printmakers workshop i Eidinburg. De siste 25 årene har hun i hovedsak arbeidet med oljemalerier på lerret.
Tilbakevendende tema er landskap uten spor av mennesker eller menneskelig påvirkning. Skurte svaberg hvor nærheten til berget og detaljene er mange. Eller de lange linjene i et åpent fjellparti.
Eva er opptatt av å formidle lyset og kontrastene i landskapene.
Hun har hatt flere utstillinger, bl.a. på Gulden Kunstverk, Galleri Kjeldaas og Galleri Røed.
Les mer
Eilif Armand Evje

Eilif Armand Evje (1986) har satt spor etter seg som aktiv graffitimaler i hele Europa siden 2000. Han har vært på en rekke veggmalerier i Drammen og har vært som en fast følgesvenn for graffitimaleren Eric Ness Christiansen i hele hans karriere.
Armand Evje deler studio med Lavrans Borgen og Eric Ness Christiansen. Du kan finne hans verker på forskjellige gallerier under diverse aliaser.
Les mer
Heidi Reinsfelt Krogh

Heidi Reinsfelt Krogh (1957) arbeider med blyant, kull, kritt og collage. Hun er utdannet fra Statens håndverk og kunstindustri-skole og Vestlandets Kunstakademi. Hun deler arbeidene sine i tre deler: 1) humor (blyanttegninger), 2) alvor (kull og kritt) og 3) collage (gamle minner).
Hun har deltatt på November-utstillingen syv ganger, senest i 2024. Hun har hatt separatutstilling i Drammens Museum i 1999 og er innkjøpt av Drammen kommune, Oslo Veidekkes Kunstforening og Saga Petrolium (utsmykking på båter).
Les mer
Eunju Kang

Eunju Kang (1983) har en MA fra kunsthøgskolen i Oslo og en BFA fra Sangmyung University i Sør-Korea.
Hun spesialiserer seg på keramikk og jobber med et bredt spekter av medier, inkludert skulptur, installasjon og tegning. Inspirasjonskildene stammer fra minner om hverdagslivet, en dyp interesse for folkekunst og kultur, og observasjon av omgivelsene. Hun utforsker tematiske tråder ved å engasjere seg i identitet og iboende egenskaper i materialer og teknikker hun benytter.
Eunju har mottatt flere kunstnerstipender fra Norge og Sør-Korea. Verkene er stilt ut i Kunstnerforbunder (Norge), Den Fire Udstillingsbygning (Danmark) og Westwald Ceramic Museum (Tyskland). De er også del av samlinger som KOCEF – Korea Ceramic Foundation (Sør-Korea), Arctic Ceramic Centre (Finland) og Wergelandshaugen (Norge).
Les mer
Olav Leikanger

Olav Leikanger (1960) er utdannet i grafiske teknikker fra Kunsthåndtverkskolen i Bergen og senere studert «Fri kunst/maleri» på Kunstakademiet i Düsseldorf i Tyskland i fire år.
Han er oppvokst i Ålesund og i dag bosatt i Lier, gift med den tyske maleren Uta Leikanger.
I Ålesund fikk han sterke naturinntrykk. Det dokumenterte han med svart/hvitt-fotografier fra 14-årsalderen, senere med tegninger.
Han kombinerer flere temagrupper og teknikker, ofte i kombinasjoner i utstillingene, for eksempel landskapsmalerier, badebilder, bilder av flyktninger, tresnitt og skulpturer av tre.
Leikanger har hatt mange utstillinger i Norge og Tyskland, deriblant fire utstillinger i Galerie Gondwana i Berlin. Han har også hatt utstillinger lokalt i Drammen, blant annet med bibelillustrasjoner og bilder av flyktninger i flere kirker.
Les mer
Marisa Ferreira

Marisa Ferreira (1983) har en doktorgrad i kunst og humaniora fra Royal College of Art i London og er forsker i prosjektet SpaceX om romlige praksiser innen kunst og arkitektur for å fremme empatisk utveksling (MSCA Horizon 2020).
Hun bor og jobber i Oslo og London og er medlem av forskningsgruppen Creative Practice – (trans)forming space, place and enviroment. Arbeidene hennes er inspirert av industriell nedgang i Nord-Portugal på 1980-tallet. Hun utforsker de sosiale og miljømessige konsekvensene av industrialisering og avindustrialisering og undersøker hvordan minner, steder, og kulturell identitet henger sammen og hvilke roller kunstnere kan ha i byutvikling.
Hennes kunst finnes i nasjonale og internasjonale samlinger, blant annet i Louise Vuitton Art Collection, Norlinda og José Lima-samlingen, Stavanger Kunstmuseum, Skatteetaten, REV Occean, ConocoPhillips, Deloitte, Wintershall og Messmer Foundation.
Les mer
Eric Christiansen

Eric Ness Christiansen (1985) er en av de store initiativtakerne og pådriverne for å endre synet på streetart som kunstform i Norge. Tidlig på 2000-tallet ble han sett på som en rebell, på kant med loven med spraybokser og malingsruller der vegger ble tagget i store deler av Drammen.
Ness Christiansen ønsket å endre synet på graffiti som kunstform. I 2014 endret Drammen kommune sin nulltoleranse mot graffiti.
Prosjekt UGANG ble iverksatt med Ness Christiansen som initiativtaker. 5000 kvadratmeter vegger skulle dekoreres av 50 kunstnere.
De senere årene er han også blitt en ettertraktet kurator for store graffitiprosjekter i hele landet.
Ness Christiansen har vunnet Bylivsprisen Drammen i 2017 og fått Kulturprisen Drammen i 2019. Han er kjøpt inn av Drammens Museum og Oslo Kunstforening.
Les mer
Susanne K. Johansen

Susanne Katrine Johansen (1988) er fagutdannet i fotografi og visuelle kunstfag fra Asker Kunstfagskole og har en bachelor i medium og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo.
Hun jobber med ulike teknikker og materialer i veksling mellom det performative, skulptur, fotografi og tekst. Hun går inn i en intuitiv dialog med materialene.
Prosessen handler ofte om utforskning og dekonstruering, før det videreutvikles til en ny livsform – en "liv-død-liv-syklus".
Johansen har gått fra et selvbiografisk rettet kunstnerskap til å fokusere til mennesket, vår relasjon til oss selv og våre omgivelser.
Kan vi puste uten luft? Har vi bakkekontakt uten tyngdekraft? Spørsmålene ledet henne til å kombinere kunst og psykologi, nå i et studium i kunst og uttrykksterapi ved Nikut i Oslo.
Les mer
Anne-Britt Rage

Anne-Britt Rage (1966) er utdannet billedkunstner fra Statens kunstakademi og holder en MA i statsvitenskap fra Stellenbosch universitetet i Sør-Afrika og PRIO i Oslo. Hun har jobbet i konseptkunst-miljøet rundt G.U.N. og Sound of Mu. Hun startet sitt internasjonale arbeid på Kunstwerke i Berlin.
Hun har fokus på transformasjon, ikke det estetiske, men på prosessen.
Ofte realiseres prosjektene sammen med partnere som Lier bibliotek, BoostYourThinking Susana Silvestre eller partnere som kunstnergruppen TWAPS.
Prosjektet «Res Bibliotecha» forandrer Lier bibliotek fra et stille rom til et laboratorium.
I bunnen ligger design thinking, visual thinking og storry telling sammen med en genuin interessert gruppe mennesker som har fokus på deltakelse og samarbeid på tvers av kommunale virksomheter gjennom tverrfaglighet og sammen med befolkningen.
Les mer

Nina Guzman Toft
Rådgiver på kulturkontoret i Lier

Marianne B. W. Holst
Administrasjonssjef
