Close
Logo
Top Image

Kunst som utviklingskraft

Kunst og kultur har satt Fjordbyen på kartet i flere år. Sporene er mange og nye spor er under utvikling. 
Kunststrategien er grunnlaget for etablering av atelierfellesskap, prosjektrom for by- og regionutvikling, Fjordbyen Symposium, utstillinger og familiesøndager på Gilhus, men også for Fjordbyens første permanente kunstverk, Fjordbyen Symposium og samarbeid med KORO, som har satt Lier og Fjordbyen på kartet ut over Liers kommunegrenser.

Den langsiktige kunstsatsingen startet med prosjektet "Kunst som utviklingskraft i Fjordbyen" i 2018. Flere delprosjekter og piloter er resultat av arbeidet. Bak står Lier kommune i samarbeid med Eidos Eiendomsutvikling AS. I starten handlet det om kunstprosjekter og midlertidige aktiviteter. 

2018–2019
Kunst på Lierstranda


Prosjektet holdt hus i tre skipskonteinere. Der ble det tilrettelagt for utstilling av kunst med sponplatevegger og strøm.  Første stopp var i Fjordparken på grensa mellom Lier og Drammen. Senere ble konteinerne flyttet til Gilhus.

Kunst rett vest, Vestfossen Kunstlaboratorium og Den kulturelle skolesekken ble engasjert. Utstillingene var åpne døgnet rundt uten bemanning. 

BUA Lier og Lier kulturskole kom med i samarbeidet. Det satte større fart med mer involvering og synliggjøring. Flere kunstnere i regionen utviklet kunstprosjekter med utgangspunkt i området. Noen av verkene er senere kjøpt inn av Lier kommune. 

2021
Første permanente kunstverk


Fjordbyens første permanente kunstverk var overskriften på konkurransen Lier kommune lyste ut med tilskudd fra KORO. I 2021 stod verket "You are here" av den svenske kunstneren Milo Laven ferdig.

Verket står ytterst på Odden i Fjordparken. Det er et prismetårn hvor du fra bakkeplan kan følge utviklingen i alle himmelretninger på området rundt deg.

Kunstverket er det første nye bygget som er utviklet for Fjordbyen og en markør på et lengre samarbeid mellom Lier kommune og KORO.

2021–2023
Store Gilhus Gård


 Gilhus Gård var tidligere eid av Drammen kommune. I 2021 overtok Lier eierskapet. Samme år var gården arena for Kunst rett vest-utstillingen med Lier som vertskommune.

 I en periode på to år ble Store Gilhus Gård brukt til en rekke utstillinger, familiesøndager og produksjonssted for kunst. 

Matveien som er en årlig møteplass for alle som produserer og er i næringskjeden fra jord til bord, oppsto i denne perioden og har fortsatt Store Gilhus Gård som møteplass. 

Fjordbyen Symposium er en møteplass for beslutningstakere og samarbeidspartnere i Fjordbyen. Det samler grunneiere, utviklere, kommunene i området og politikere. Der handler det om nytenkning og innovasjon, nettverk og tverrfaglig samarbeid. Starten kom i 2021. Symposiumet er videreført som en årlig møteplass.

KORO-nettverket for kunst og stedsutvikling favner kommuner med ambisjoner om kunstsatsing i stedsutvikling. Lier ble invitert med i storbynettverket i 2022. I dag er ni kommuner deltakere i nettverket. 

Nettverket og tilskuddsordningene har senere vært avgjørende for utviklingen av satsingen i Lier.

Strategien
Kunst som utviklingskraft


I 2022 satte Lier kommune med en egen ressursgruppe for å utvikle strategien for Kunst som utviklingskraft i Fjordbyen. 

Strategien inngår i områdeplanen. Den kommer til politisk sluttbehandling sammen med områdeplanen. Det kan bety endelig vedtak i første kvartal i 2026. Samtidig brukes strategien i det daglige arbeidet med kunst pi Fjordbyen.

Målet er formulert slik: " Fjordbyen skal være internasjonalt kjent for sitt arbeid med kunst. I Fjordbyen er kunst og kunstnere varig tilstede. Kunstnere og kunst har vist vei mot fremtidens samfunn, vært en utviklingskraft i transformasjonsprosessen og bidratt til å forme stedets identitet."

Det er tre hovedstrategier for å oppnå målet:
  1. kunstner i transformasjonsprosessen
  2. kunstproduksjon & infrastruktur
  3. samarbeid og spleiselag

Nomadisk Kunstlab

Vestfossen Kunstlaboratorium gjorde i 2021 en mulighetsstudie for Fjordbyen. Et av forslagene var et nomadisk kunstlaboratorium.

I 2024 ble det konkretisert. Et forprosjekt er utviklet. I 2025 kan oppstart realiseres. Konseptet skal gi fleksibilitet, kunne  flyttes rundt, endres og utvikles over tid. 

Regionsenter

Kunststrategien skal gi kompetansemiljø og regionsenter for kunst og stedsutvikling for å utvikle bedre steder, bedre offentlige rom, relevante midlertidige tiltak og prosjekter som gir retning. Kunstnere skal være med å påvirke og forme planene. Kompetansen på inkluderende prosjekter, stedsdefinisjoner og å sette folk og historie sammen,  er sentralt for Lier kommune i kunstsatsingen som er i full fart på Lierstranda. 
Leder kunstsatsingen

Picture