Close
Logo
Last Next

Planlegger fire store øyer i kanalbydel

Fire øyer kan gi plass til 1500 boliger, skole og parkanlegg. Mye er på nytt land.
Tre øyer planlegges på det nye landet på Gilhus. I tillegg kan tømmerterminalen forvandles til en øy. Det viser områdeplanen. Den ble levert til Lier kommune i november 2022. Før kanalene kan etableres, må planen bli endelig vedtatt. Mer om det senere.

NY VIDEO

Vi har lagd en ny video som viser fremveksten av det nye landet på Gilhus. Grunnlaget er Liers kommuneplan med Fjordbyen, som ble vedtatt i 2009 og godkjent av departementet i 2013.  

Det nye landet er etablert på naturens premisser. Det som skjer på Gilhus, er motsatt av bildet for hele landet. NRK dokumenterte høsten 2023 omfattende nedbygging av natur. 79 kvadratmeter natur forsvinner hvert minutt. På Gilhus er naturen restaurert.

Titalls tonn sterkt giftige stoffer er fjernet og tatt hånd om. Ny natur er etablert. Målet er bedre livs- og oppvekstforhold for vekster og dyreliv. I tillegg skal det etableres god skjerming mot naturreservatet lenger ut i fjorden.

3000 øybeboere

De nye øyene kan gi plass til 1500 boliger. Halvparten kan bli bygd på de nye Gilhusøyene. Like mange kan komme på tømmerøya, om den etableres med kanal i bakkant, slik områdeplanen viser.

På øyene vil det bygges mindre tett, mer åpent og lavere enn Fjordbyen Vest som er nærmest sykehuset. Der er tanken en mer urbanisert byutvikling. Mot Drammensfjorden skal det være en sammenhengende fjordpark med i snitt 30 meters belte fra bebyggelse til vannkant. Det gir rekreasjon for gange, sykling, bade- og friluftsliv.

Fremdrift

Fjordbyen bygger på to store planer. Det er Kommunedelplan samferdselsinfrastruktur og kollektivknutepunkt. Den viser hvordan Fjordbyen skal knyttes sammen med veinettet utenfor Lierstranda, altså hvor du kan kjøre, sykle og gå – og hvordan kollektivtrafikken skal bevege seg ut og inn til den nye byen. Den andre planen er områdeplanen. Den viser hvordan byen kan utformes, hvor store volum som er tenkt og de store grepene for samferdsel med parkering, parker, skoler, offentlige bygg, byggehøyder, materialvalg og den slag.

Byen planleges utbygd med ni bydeler. Hver bydel vil få egne reguleringsplaner. Detaljreguleringer kan også avgrenses til kvartaler og også mer detaljerte.

Byggestart

Lier kommune sier i dagens handlingsplan at byggestart kan komme i 2027. I forslaget til ny handlingsplan sies det at utbyggingen kan komme et par år senere. Kommunen må først løse innsigelsene til de overordnede planene, så må de endelig vedtas – og deretter er det klart for detaljreguleringer.

På Gilhus planlegges ny skole. Lier kommune har kjøpt skoletomt nær Store Gilhus gård. Den nye skolen skal avlaste skolene i Ytre Lier fram til Fjordbyen er såpass utbygd at skolen blir nærskole for dem som i hovedsak bor der. Ytterligere to skoler og flere barnehager er planlagt.

 Ren natur

Øybeboerne kan se fram til ren og frisk natur. Det gjenstår fortsatt noe miljøopprydding. Den er på landsiden, mellom den gamle kaia til Lier båtforening og KID-bygget. Miljøoppryddingen og naturrestaureringen kan fortsette fram til 2028, viser tillatelsen fra Miljødirektoratet. Da skal det også være etablert mindre øyer for skjerming utenfor dagens landskap.

Vannkvaliteten i kanalene blir god. Det viser studier. Det skyldes ikke minst at bukta innerst i fjorden er bakevja til Drammenselva. Norges tredje mest vannførende elv sikrer god gjennomstrømning med friskt vann. Gjennomstrømningen får ytterligere fart av Lierelva, som også renner ut i området og bidrar til å skape vannbevegelser som gir friskt og nytt vann i kanalene.
 
Picture